Neden Deha Çocuk Yaz Okulu ?

 

Yaz tatili çocuklarımızla etkili zaman geçirmek için çok önemli bir zaman dilimi. Bu dönemde çocuklarımızla mümkün olduğu kadar çok farklı etkinliklerde bir arada olarak, onlara hem rol model olmak, hem de onların gerçek ilgi, istek ve ihtiyaçlarını daha açık görebilmek için inanılmaz bir dönem.

 

Bu dönemde çocuklarımızla birlikte açık havada etkinlikler düzenlemek, onlarla oyun oynamak, piknik yapmak, bir spor etkinliğine birlikte katılmak, çevremizdeki sergileri ve müzeleri ziyaret etmek, kamp yapmak ya da birlikte kumdan kaleler yaparak midye kabuğu toplamak gibi uzunca bir liste çıkartmak mümkün. Evde vakit geçirmemiz gerekiyorsa eğer, onlarla birlikte kurabiye yapmak, lezzetli yaz yemekleri pişirmek, çocuğumuzun yaşına göre birlikte resimli kitap okumak, ortak okunan bir kitap hakkında konuşmak, bir albüm düzenlemek ya da  puzzle yapmak gibi farklı etkinliklerde bir arada olabiliriz.

 

Tüm bunların yanı sıra çocuklarımızın yaz okullarından faydalanmasını sağlamak ise yalnızca çalışan ailelerin imdadına yetişen bir uygulama olarak değil, çocuklarımızın eğitim bütünlüğünü sağlayan bir uygulama olarak karşımıza önemli bir seçenek olarak çıkıyor.

 

Her ne kadar yaz tatilleri çocuklarımız için bir dinlenme süreci olsa da, bu sınırsız bir rahatlık olarak ele alınmamalı. Bu dönem, çocuklarımızın farklı sosyal çevrelere dahil olarak sosyal becerilerini geliştirebilecekleri, akademik becerilerini destekleyebilecekleri, farklı spor etkinliklerine dahil olarak geçirebilecekleri önemli bir süreç olarak görülmeli. Bu anlamda karşımıza çıkan farklı yaz okulu seçenekleri, göz ardı edilmemesi ve dikkatle seçim yapılması gereken uygulamalar. Avrupa Birliği ülkelerinden Amerika’ya ve Uzak Doğu ülkelerine kadar birçok ülkede yaz okulları, eğitim programının devamı olarak düşünülüyor ve bu programlar bütüncül bir yaklaşımla ele alınıyor.

 

Yaz okulları, çocuklarımız için okul dönemindeki sınav ve ödev sorumluluğundan uzak, tatilin rahatlığıyla birlikte katı şekilde yapılandırılmış sistem dışında bir ortamda; öğrendiklerini pekiştirme, yeni bilgiler edinme, fiziksel aktivitelere katılma ve bu süreçte kendini bir bütün olarak daha iyi tanıma gibi önemli tecrübeleri beraberinde getiriyor.

 

Yaz okulları, kendi öz düzenleme ve motivasyonları gelişme sürecinde olan çocuklarımıza yapılandırılmış bir ortam sunarak, onların sosyal yapı içerisinde konumlanma sürecini de destekler niteliktedir. Özellikle sınırları, aktif uyaranlar çerçevesinde öğrenmekte olan çocuklarımıza, bunu sağlıklı bir ortam içerisinde edinme imkanı sunmaktadır. Yaz okulları, yapılandırılmış sistem içerisinde özellikle sorumluluk alma konusunda sıkıntı yaşayan çocuklarımızın çalışma alışkanlarını geliştirmelerine yardımcı olmakta ve onların kendi ayaklarının üzerinde durabilen bireyler olarak yetişme sürecine katkı sağlamaktadır.

 

Yaz okulları aynı zamanda çocuklarımızın eğitim-öğretim dönemi içerisinde ortaya çıkabilen  gelişime açık alanlarını destekleyerek, yeni döneme daha hazır başlama olanağı tanımaktadır.  Bu süreçte yaz okulları temel okuma ve yazma becerileri geride olan çocukların seviyelerini artırmak için bir fırsat olarak düşünülmeli. Bizler, çalışma alışkanlıklarını yazın daha da geliştirip okul döneminde öğrenme sürecini hızlandıran çocuklar olduğunu biliyoruz.

 

Yaz okulları, çocuğumuz kendi okulundaki bir uygulamaya dahil olsa bile ona yeni bir öğrenme ortamı sunmaktadır. Özellikle butik bir eğitim anlayışı ile bireysel eğitim uygulamasına sahip okullar dışında, biliyoruz ki çocuklarımız genelde kalabalık sınıflar içerisinde, ilgi ve ihtiyaçlarının tam olarak belirlenemediği, öğretmen merkezli eğitim ortamlarında eğitim almak durumunda kalabiliyor. Yaz okulları tam da bu noktada çocuklarımıza, daha küçük sınıflarda, daha bireysel yaklaşım görebilecekleri, interaktif ve çocuk merkezli bir ortamda eğitim imkanı sağlamaktadır. Bu çocuk dostu olarak tanımlanabilecek eğitim ortamları ise çocuklarımızın duygusal beceri ve problem çözme yeteneklerine olumlu anlamda katkı sağlamaktadır.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Fresno, Los Angeles ve Sacramento’da uygulanmakta olan yaz okullarının etkisini öğrenciler, eğitimciler ve ailelerle yaptıkları çalışma ile araştıran  “Yaz Önemlidir” (Summer Matters) araştırması da, kaliteli yaz okullarının genel olarak katılımcıların akademik becerilerini ve okuma becerilerini geliştirmeye olumlu katkı sağladığını, çalışma alışkanlıklarını ve öğrenen olarak kendi öz-güvenlerini desteklemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Eğitime holistik perspektiften yaklaşarak çocuklarımızın gelişimlerini bütüncül olarak ele aldığımız gibi öğrenme döneminin de kesintisiz algılanması gereken bir süreç olarak kabul edilmesi gereklidir. Çocuklarımızın ruhen ve bedenen tazelenmelerine yönelik olarak aileleriyle geçirecekleri zaman dilimi elbette çok önemli, ancak bu sürecin salt dinlenme süreci olarak ele alınarak, televizyonla ya da bilgisayar oyunlarıyla heba edilmemesi de bir o kadar önemli.

 

Ailelerin yaz okullarını araştırırken daha çok çocuk dostu eğitim ortamlarında, çocuklarının el becerilerini, küçük-büyük kas gelişimlerini, yaşam becerilerini, yaratıcılıklarını, akademik becerilerini mümkün olduğunca karma yaş grupları içerisinde, uluslararası bir ortamda geliştirebilecekleri imkanları taraması, daha çok bahçede, mümkünse yeşillik bir alan içerisinde, temiz havada gerçekleştirilecek su, toprak ve kille yapılacak farklı etkinliklerle onları ruhen, bedenen ve akademik olarak yeni eğitim dönemine hazırlamaları önemlidir.

 

Çocuklarınızın harika zaman geçirecekleri bir yaz okulu ve çocuklarınızla birlikte doğada özgürce vakit geçirebileceğiniz güzel bir tatil dönemi dileğiyle…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.